Mostanában rengeteget hallani az antioxidánsokról, de mik is ezek a vegyületek, melyek fontos szerepet játszanak az egészség megőrzésében és az öregedés lassításában? Az antioxidánsok feladata, hogy a szervezetben elszaporodó szabagyököket, szabad oxigénatomokat semlegesítsék.
A szabadgyökök olyan atomok vagy molekulák, amelyek egy vagy több párosítatlan vegyérték elektronnal, vagy nyitott elektronhéjjal rendelkeznek, vagyis olyanok mintha egy vagy több kovalens kötés szabadon lógna róluk. A szabadgyökök, főleg a szabad oxigéngyökök rendkívül agresszívek lehetnek. Természetesen is jelen vannak a szervezetben, az immunrendszer részét képezik, viszont ha túlságosan elszaporodnak, akkor nemcsak a kórokózókat és káros anyagokat támadja meg, hanem az egészséges sejteket is.
Egyes elméletek szerint ez a folyamat okolható az öregedésért, legalábbis egy részéért. A NCBI – National Center for Biotechnology – is összefüggéseket találat a gyorsan öregedő sejtek és a szabadgyökök között, de tevékenységük összefügg a rákos sejtek kialakulásával is, képesek ugyanis a DNS-lánc roncsolására. Szabadgyök szaporító az alkoholfogyasztás, a dohányzás, az egészségtelen táplálkozás, a túlzásba vitt napozás is. Hatásukra hamarabb ráncosodik az ember, a sejtek gyorsabban öregednek.
Az antioxidánsok a káros szabadgyökök hatását hívatottak csökkenteni. Antioxidánsok a vitaminok, a polifenolok, telítetlen zsírsavak, növényi színanyagok, de egyes enzimek is.Antioxidánsokat a sejtek is termelnek, de a modern életmód miatt fontos a pótlásuk.