HTML

Anti aging

Friss topikok

Archívum

Mik azok az antioxidánsok?

2014.03.01. 19:01 fiatalság.com

Mostanában rengeteget hallani az antioxidánsokról, de mik is ezek a vegyületek, melyek fontos szerepet játszanak az egészség megőrzésében és az öregedés lassításában? Az antioxidánsok feladata, hogy a szervezetben elszaporodó szabagyököket, szabad oxigénatomokat semlegesítsék.

A szabadgyökök olyan atomok vagy molekulák, amelyek egy vagy több párosítatlan vegyérték elektronnal, vagy nyitott elektronhéjjal rendelkeznek, vagyis olyanok mintha egy vagy több kovalens kötés szabadon lógna róluk. A szabadgyökök, főleg a szabad oxigéngyökök rendkívül agresszívek lehetnek. Természetesen is jelen vannak a szervezetben, az immunrendszer részét képezik, viszont ha túlságosan elszaporodnak, akkor nemcsak a kórokózókat és káros anyagokat támadja meg, hanem az egészséges sejteket is.

granatalma.jpg

Egyes elméletek szerint ez a folyamat okolható az öregedésért, legalábbis egy részéért. A NCBI – National Center for Biotechnology – is összefüggéseket találat a gyorsan öregedő sejtek és a szabadgyökök között, de tevékenységük összefügg a rákos sejtek kialakulásával is, képesek ugyanis a DNS-lánc roncsolására. Szabadgyök szaporító az alkoholfogyasztás, a dohányzás, az egészségtelen táplálkozás, a túlzásba vitt napozás is. Hatásukra hamarabb ráncosodik az ember, a sejtek gyorsabban öregednek.

Az antioxidánsok a káros szabadgyökök hatását hívatottak csökkenteni. Antioxidánsok a vitaminok, a polifenolok, telítetlen zsírsavak, növényi színanyagok, de egyes enzimek is.Antioxidánsokat a sejtek is termelnek, de a modern életmód miatt fontos a pótlásuk.

Szólj hozzá!

Címkék: vitamin antioxidáns szabadgyök

A bejegyzés trackback címe:

https://fiatalsag.blog.hu/api/trackback/id/tr35838663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása